Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - technik technologii żywności


Cena:  360 zł (czesne)

   

Dziś 5% taniej 380 PLN


ilość wpłat: 103 semestry
Ocena słuchaczy:8.9
133 opinii

Pamiętaj, że istnieje możliwość wyboru płatności semestralnej bądź jednorazowej


Kierunek studiów: Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - Technik technologii żywności


Rodzaj studiów: studia podyplomowe


Charakter studiów: studia kwalifikacyjne


Metoda kształcenia: e-learning (online)


Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 2 grudnia 2020 r. praktyki zawodowe w kształceniu przygotowującym do wykonywania zawodu nauczyciela w roku akademickim 2020/2021 mogą być również realizowane z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.


Podstawa prawna kształcenia: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2017 roku w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz. U. z 2017 r. poz. 1575 ze zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 25 lipca 2019 r. w sprawie standardu kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela (Dz. U. z 2019 r. poz. 1450).


Cel:

Celem studiów podyplomowych jest przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów w zawodzie:

- technik technologii żywności (314403), a także poszerzenie ich wiedzy z zakresu wytwarzania produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.


Program studiów skoncentrowany jest na wyposażeniu nauczycieli w:

- wiedzę merytoryczną obejmująca kształcenie w zakresie niezbędnym do realizacji treści kształcenia zawartych w podstawie programowej kształcenia ogólnego w zakresie danego przedmiotu (rodzaju zajęć) i podstawie programowej kształcenia w zawodzie,

- wiedzę dotyczącą przygotowania w zakresie dydaktyki przedmiotu (metodyki nauczania) określonego przedmiotu na danym etapie edukacyjnym,

- wiedzę praktyczną, gromadzoną poprzez realizowane praktyki, której celem jest gromadzenie doświadczeń związanych z pracą dydaktyczno-wychowawczą nauczyciela i konfrontowanie nabytej wiedzy z zakresu dydaktyki (metodyki nauczania) przedmiotu (rodzaju zajęć) z rzeczywistością pedagogiczną w działaniu praktycznym.


Treści kształcenia:

Program studiów został opracowany w oparciu o aktualne podstawy programowe i obejmuje treści kształcenia wymienione w kwalifikacjach:

SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych;

SPC.02 - Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń;

SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich;

SPC.04 - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych;

SPC.05 - Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych;

SPC.07 - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.


Czas trwania: 410 godzin (w tym 90 godzin praktyk) - 3 semestry


Uzyskane kwalifikacje:

Studia mają charakter kwalifikacyjny, umożliwiają nauczycielom zdobycie uprawnień do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - technik technologii żywności.


Adresaci:

Studia skierowane są do osób poszukujących wszechstronnego przygotowania z zakresu nauczania przedmiotów w szkole związanych z zawodem - technik technologii żywności; nauczycieli, absolwentów studiów przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, którzy zamierzają zdobyć wiedzę merytoryczną, dydaktyczną i metodyczną w zakresie przygotowania do nauczania przedmiotów zawodowych. Studia przeznaczone są dla nauczycieli, którzy chcą w pełni wykorzystać doświadczenie i potencjał kompetencyjny oraz wzmocnić swoją pozycję na rynku pracy wobec zmian zachodzących w edukacji i kształceniu nauczycieli.


Wymagania:

Studia skierowane są do osób posiadających przygotowanie pedagogiczne.

W przypadku braku posiadania przygotowania pedagogicznego, uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego.

Celem uzyskania rabatu prosimy o napisanie wiadomości mailowej na adres kontakt@studia-pedagogiczne.pl