< powrót do oferty
Kierunek studiów: Nauczanie
przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie - Technik technologii
żywności
Rodzaj studiów: studia
podyplomowe
Z wykorzystaniem metod kształcenia: online (e-learning)
Cel:
Celem studiów podyplomowych jest
przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów w zawodzie:
- technik technologii
żywności (314403), a także poszerzenie ich wiedzy z zakresu wytwarzania
produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji
wyrobów spożywczych, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów
technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn
stosowanych w przetwórstwie żywności.
Program studiów skoncentrowany jest na
wyposażeniu nauczycieli w:
- wiedzę merytoryczną, obejmującą kształcenie w
zakresie niezbędnym do realizacji treści kształcenia zawartych w podstawie
programowej kształcenia ogólnego w zakresie danego przedmiotu (rodzaju zajęć) i
podstawie programowej kształcenia w zawodzie,
- wiedzę dotyczącą przygotowania w zakresie
dydaktyki przedmiotu (metodyki nauczania) określonego przedmiotu na danym
etapie edukacyjnym,
- wiedzę praktyczną, gromadzoną poprzez
realizowane praktyki, której celem jest gromadzenie doświadczeń związanych z
pracą dydaktyczno-wychowawczą nauczyciela i konfrontowanie nabytej wiedzy z
zakresu dydaktyki (metodyki nauczania) przedmiotu (rodzaju zajęć) z
rzeczywistością pedagogiczną w działaniu praktycznym.
Treści kształcenia:
Program studiów został opracowany w oparciu o
aktualne podstawy programowe i obejmuje treści kształcenia wymienione w
kwalifikacjach:
SPC.01 - Produkcja wyrobów cukierniczych;
SPC.02 - Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i
urządzeń;
SPC.03 - Produkcja wyrobów piekarskich;
SPC.04 - Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych;
SPC.05 - Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych;
SPC.07 - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Czas trwania: 450
godzin (w tym 90 godzin praktyk) - 3 semestry
Studia umożliwiają zdobycie wiedzy i umiejętności do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie -
technik technologii żywności.
Adresaci:
Studia skierowane są do osób poszukujących
wszechstronnego przygotowania z zakresu nauczania przedmiotów w szkole
związanych z zawodem - technik technologii żywności; nauczycieli, absolwentów
studiów przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, którzy zamierzają
zdobyć wiedzę merytoryczną, dydaktyczną i metodyczną w zakresie przygotowania
do nauczania przedmiotów zawodowych. Studia przeznaczone są dla
nauczycieli, którzy chcą w pełni wykorzystać doświadczenie i potencjał kompetencyjny
oraz wzmocnić swoją pozycję na rynku pracy wobec zmian zachodzących w edukacji
i kształceniu nauczycieli.
Wymagania:
Studia skierowane są do osób posiadających przygotowanie pedagogiczne.
W przypadku braku posiadania przygotowania pedagogicznego, Uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego. Celem uzyskania rabatu zachęcamy do dokonania rejestracji i opłacenia pierwszego kierunku, który nie jest przygotowaniem pedagogicznym. Kolejno w panelu studenta, prosimy o przejście do zakładki "Moje wykształcenie", kliknięcie "Potwierdź posiadanie przygotowania pedagogicznego” oraz "Nie posiadam przygotowania pedagogicznego". Następnie należy wypełnić ankietę i wybrać kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego, a bonifikata w wysokości 25% naliczy się automatycznie. W przypadku dodatkowych pytań, prosimy o napisanie wiadomości mailowej na adres: kontakt@studia-pedagogiczne.pl
|