< powrót do oferty
Kierunek studiów: Nauczanie przedmiotów zawodowych w
ramach kształcenia w zawodzie - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Rodzaj studiów: studia podyplomowe
Z wykorzystaniem metod kształcenia: online (e-learning)
Cel:
Celem studiów podyplomowych jest przygotowanie nauczycieli do nauczania
przedmiotów w zawodzie:
- Technik żywienia i usług gastronomicznych (343404), a także
poszerzenie ich wiedzy z zakresu sporządzania potraw i napojów oraz organizacji
żywienia i usług gastronomicznych.
Program studiów skoncentrowany jest na
wyposażeniu nauczycieli w:
- wiedzę merytoryczną, obejmującą kształcenie w
zakresie niezbędnym do realizacji treści kształcenia zawartych w podstawie
programowej kształcenia ogólnego w zakresie danego przedmiotu (rodzaju zajęć) i
podstawie programowej kształcenia w zawodzie,
- wiedzę dotyczącą przygotowania w zakresie
dydaktyki przedmiotu (metodyki nauczania) określonego przedmiotu na danym
etapie edukacyjnym,
- wiedzę praktyczną, gromadzoną poprzez
realizowane praktyki, której celem jest gromadzenie doświadczeń związanych z
pracą dydaktyczno-wychowawczą nauczyciela i konfrontowanie nabytej wiedzy z
zakresu dydaktyki (metodyki nauczania) przedmiotu (rodzaju zajęć) z
rzeczywistością pedagogiczną w działaniu praktycznym.
Świadectwo wydawane po ukończeniu studiów podyplomowych jest zgodne z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 września 2018 r. w sprawie dokumentów wydawanych w związku z przebiegiem lub ukończeniem studiów podyplomowych i kształcenia specjalistycznego (Dz.U. z 2018 r., poz. 1791 z późn. zm.) wydanym na podstawie ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz.U. z 2018 r., poz. 1668, z późn. zm.).
Treści kształcenia:
Program studiów został opracowany w oparciu o aktualne podstawy
programowe i obejmuje treści kształcenia wymienione w kwalifikacjach:
HGT.02 - Przygotowanie i
wydawanie dań;
HGT.12 - Organizacja
żywienia i usług gastronomicznych.
Czas trwania: 450 godzin (w tym 90 godzin praktyk) - 3
semestry
Studia umożliwiają zdobycie wiedzy i umiejętności do nauczania przedmiotów zawodowych objętych programem studiów w ramach kształcenia w zawodzie - technik żywienia i usług gastronomicznych.
Adresaci:
Studia skierowane są do osób poszukujących wszechstronnego
przygotowania z zakresu nauczania przedmiotów w szkole związanych z zawodem -
technik żywienia i usług gastronomicznych; nauczycieli, absolwentów studiów
przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, którzy zamierzają zdobyć
wiedzę merytoryczną, dydaktyczną i metodyczną w zakresie przygotowania do
nauczania przedmiotów zawodowych. Studia przeznaczone są dla nauczycieli,
którzy chcą w pełni wykorzystać doświadczenie i potencjał kompetencyjny oraz
wzmocnić swoją pozycję na rynku pracy wobec zmian zachodzących w edukacji i
kształceniu nauczycieli.
Wymagania:
Studia skierowane są do osób posiadających przygotowanie pedagogiczne.
W przypadku braku posiadania przygotowania pedagogicznego, Uczelnia WSKZ umożliwia słuchaczom zapisanie się na dwa kierunki jednocześnie. Zapisując się równolegle na dwa kierunki, słuchacz otrzymuje rabat w wysokości 25% na kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego. Celem uzyskania rabatu zachęcamy do dokonania rejestracji i opłacenia pierwszego kierunku, który nie jest przygotowaniem pedagogicznym. Kolejno w panelu studenta, prosimy o przejście do zakładki "Moje wykształcenie", kliknięcie "Potwierdź posiadanie przygotowania pedagogicznego” oraz "Nie posiadam przygotowania pedagogicznego". Następnie należy wypełnić ankietę i wybrać kierunek z zakresu przygotowania pedagogicznego, a bonifikata w wysokości 25% naliczy się automatycznie. W przypadku dodatkowych pytań, prosimy o napisanie wiadomości mailowej na adres: kontakt@studia-pedagogiczne.pl
|