Technologia żywności a edukacja – studia podyplomowe dla nauczycieli

technologia żywności studia podyplomowe

Aby uzyskać żywność wysokiej jakości, o odpowiednich walorach smakowych, odżywczych i estetycznych, specjaliści zajmujący się produkcją produktów spożywczych wykorzystują wiedzę z perspektywicznego obszaru nauk, jakim jest technologia żywności. Z uwagi na wiele restrykcyjnych przepisów dotyczących branży spożywczej, absolwenci szkół o takim profilu mogą rozwinąć swoją karierę zawodową w wielu różnych kierunkach. Ogromną rolę w ich przygotowaniu odgrywają nauczyciele przedmiotów z tego zakresu, którzy mogą zdobyć kwalifikacje zapisując się na studia podyplomowe.

Technologia żywności i żywienie człowieka – obszar nauk coraz popularniejszy

Znaczna większość produktów spożywczych, które trafiają w ręce konsumentów poddana jest odpowiedniej obróbce lub przetworzeniu. Z uwagi na bardzo dużą różnorodność w zakresie procesów technologicznych i produktów żywnościowych, w zawodzie tym istnieje wiele specjalizacji, które zajmują się konkretnymi wyrobami.

technolog żywności studia online

Z tego względu osoba, która podejmuje naukę w zakresie technologii żywności i żywności człowieka, może sprecyzować zakres swojej działalności, która może dotyczyć technologii:

  • piekarskiej,
  • cukierniczej,
  • mięsnej,
  • przetwórstwa zbóż,
  • przetwórstwa ziemniaków,
  • przetwórstwa produktów mlecznych,
  • przetwórstwa ryb.

Praca – technolog żywności i jego zadania

Praca technologa żywności polega w dużej mierze na opracowywaniu nowych, a także ulepszaniu obecnych już technologii wytwarzania żywności, by spełniała nie tylko oczekiwania klientów, ale również wymogi dotyczące jakości i higienicznych warunków przechowywania. Jego zadania nie ograniczają się więc do samych produktów i procesów, ale również do dbania o stan maszyn i urządzeń, które biorą udział w produkcji.

Analiza żywności, którą prowadzą najczęściej laboratoria wyspecjalizowanych instytutów, obejmuje wiele aspektów. W badaniach bierze udział technolog żywności wykonując specjalistyczne analizy biochemiczne, a jego wyniki są bardzo ważne dla:

  • rynku spożywczego,
  • produkcji żywności,
  • dietetyków tworzących jadłospisy.

Technologia żywności i żywienie człowieka – praca dla nauczycieli

Rosnące wymagania dotyczące jakości produktów spożywczych nie tylko generują coraz większe zapotrzebowanie na specjalistów z tego zakresu, ale również na nauczycieli, których zadaniem jest merytoryczne i praktyczne przygotowanie uczniów. Podstawą pracy technologa żywności jest szeroki zasób wiedzy, bez której nie jest możliwe właściwe wykonywanie swoich obowiązków. Z tego powodu nauczyciele zdobywając kwalifikacje niezbędne do nauczania sami poznają wszystkie najważniejsze zagadnienia.

Aspirujący do zdobycia kwalifikacji nauczyciel, który zapisze się w tym celu na studia podyplomowe „Technologia żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli” oferowane przez Wyższą Szkolę Kształcenia Zawodowego zdobywa wiedzę z zakresu:

  • żywienia człowieka z elementami fizjologii człowieka,
  • obsługi konsumenta,
  • zarządzania i marketingu w branży żywnościowej,
  • technologii, analizy i oceny jakości żywności,
  • ekologii i ochrony środowiska,
  • mikrobiologii żywności.

ZAPISZ SIĘ NA STUDIA PODYPLOMOWE I ZDOBĄDŹ WIEDZĘ NIEZBĘDNĄ DO PRACY JAKO TECHNOLOG ŻYWNOŚCI

Technologia żywności i żywienie człowieka – praca i możliwości zawodowe absolwentów

Studia mają charakter kwalifikacyjny, co oznacza, że absolwenci oprócz szerokiej wiedzy uzyskują uprawnienia do prowadzenia zajęć edukacyjnych oraz realizacji treści programowych przedmiotów zawodowych w zasadniczych szkołach zawodowych oraz technikach.

Dołącz do nas, by otrzymywać
więcej materiałów specjalnie dla Ciebie!

NEWSLETTER

Stawiasz na ciągły rozwój? My też! Zapisz się, by mieć stały dostęp do najnowszych informacji i wskazówek dotyczących zdobywania kwalifikacji zawodowych.

Zapisuję się do newslettera i wyrażam zgodę na otrzymywanie od Wyższej Szkoły Kształcenia Zawodowego na podany adres e-mail informacji handlowych/marketingowych dotyczących oferowanych za pośrednictwem Serwisu produktów i usług (w tym nowych kierunków studiów, promocji oraz rabatów) na zasadach określonych w www.studia-online.pl/polityka_prywatnosci.