Aby uzyskać żywność wysokiej jakości, o odpowiednich walorach smakowych, odżywczych i estetycznych, specjaliści zajmujący się produkcją produktów spożywczych wykorzystują wiedzę z perspektywicznego obszaru nauk, jakim jest technologia żywności. Z uwagi na wiele restrykcyjnych przepisów dotyczących branży spożywczej, absolwenci szkół o takim profilu mogą rozwinąć swoją karierę zawodową w wielu różnych kierunkach. Ogromną rolę w ich przygotowaniu odgrywają nauczyciele przedmiotów z tego zakresu, którzy mogą zdobyć kwalifikacje zapisując się na studia podyplomowe.
Technologia żywności i żywienie człowieka – obszar nauk coraz popularniejszy
Znaczna większość produktów spożywczych, które trafiają w ręce konsumentów poddana jest odpowiedniej obróbce lub przetworzeniu. Z uwagi na bardzo dużą różnorodność w zakresie procesów technologicznych i produktów żywnościowych, w zawodzie tym istnieje wiele specjalizacji, które zajmują się konkretnymi wyrobami.
Z tego względu osoba, która podejmuje naukę w zakresie technologii żywności i żywności człowieka, może sprecyzować zakres swojej działalności, która może dotyczyć technologii:
- piekarskiej,
- cukierniczej,
- mięsnej,
- przetwórstwa zbóż,
- przetwórstwa ziemniaków,
- przetwórstwa produktów mlecznych,
- przetwórstwa ryb.
Praca – technolog żywności i jego zadania
Praca technologa żywności polega w dużej mierze na opracowywaniu nowych, a także ulepszaniu obecnych już technologii wytwarzania żywności, by spełniała nie tylko oczekiwania klientów, ale również wymogi dotyczące jakości i higienicznych warunków przechowywania. Jego zadania nie ograniczają się więc do samych produktów i procesów, ale również do dbania o stan maszyn i urządzeń, które biorą udział w produkcji.
Analiza żywności, którą prowadzą najczęściej laboratoria wyspecjalizowanych instytutów, obejmuje wiele aspektów. W badaniach bierze udział technolog żywności wykonując specjalistyczne analizy biochemiczne, a jego wyniki są bardzo ważne dla:
- rynku spożywczego,
- produkcji żywności,
- dietetyków tworzących jadłospisy.
Technologia żywności i żywienie człowieka – praca dla nauczycieli
Rosnące wymagania dotyczące jakości produktów spożywczych nie tylko generują coraz większe zapotrzebowanie na specjalistów z tego zakresu, ale również na nauczycieli, których zadaniem jest merytoryczne i praktyczne przygotowanie uczniów. Podstawą pracy technologa żywności jest szeroki zasób wiedzy, bez której nie jest możliwe właściwe wykonywanie swoich obowiązków. Z tego powodu nauczyciele zdobywając kwalifikacje niezbędne do nauczania sami poznają wszystkie najważniejsze zagadnienia.
Aspirujący do zdobycia kwalifikacji nauczyciel, który zapisze się w tym celu na studia podyplomowe „Technologia żywności i żywienie człowieka dla nauczycieli” oferowane przez Wyższą Szkolę Kształcenia Zawodowego zdobywa wiedzę z zakresu:
- żywienia człowieka z elementami fizjologii człowieka,
- obsługi konsumenta,
- zarządzania i marketingu w branży żywnościowej,
- technologii, analizy i oceny jakości żywności,
- ekologii i ochrony środowiska,
- mikrobiologii żywności.
ZAPISZ SIĘ NA STUDIA PODYPLOMOWE I ZDOBĄDŹ WIEDZĘ NIEZBĘDNĄ DO PRACY JAKO TECHNOLOG ŻYWNOŚCI
Technologia żywności i żywienie człowieka – praca i możliwości zawodowe absolwentów
Studia mają charakter kwalifikacyjny, co oznacza, że absolwenci oprócz szerokiej wiedzy uzyskują uprawnienia do prowadzenia zajęć edukacyjnych oraz realizacji treści programowych przedmiotów zawodowych w zasadniczych szkołach zawodowych oraz technikach.