Ostatnia aktualizacja artykułu: 12 kwietnia 2021
Więcej informacji na temat studiów znajdziesz na stronie: https://studia-pedagogiczne.pl/kursy/1061/studia/podyplomowe/nauczanie-przedmiotow-zawodowych-w-ramach-ksztalcenia-w-zawodzie-technik-technologii-zywnosci/src-BlogTechŻywności
Nauczanie przedmiotów zawodowych – Technik technologii żywności online to kierunek idealny dla osób, które chcą zdobyć potrzebne kwalifikacje do nauczania w szkołach zawodowych i profilowanych. Celem nauczania, jest przygotowanie słuchaczy do nauczania przedmiotów zawodowych z zakresu technologii żywności, a także poszerzenie ich wiedzy na temat sposobów wytwarzania różnych produktów spożywczych, obsługiwania maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym, a także nadzorowania przebiegu różnych procesów technologicznych.
Studia trwają 410 godzin, które podzielono na 3 semestry. W trakcie nauki studenci zostaną zapoznani z podstawową wiedzą merytoryczną, która jest niezbędna do realizowania treści zawartych w podstawie programowej, a także wiedzę dotyczącą dydaktyki przedmiotu. Ponadto słuchacze będą wyposażeni w umiejętności praktyczne, które pozwolą na zgromadzenie wymaganego doświadczenia związanego z przebiegiem pracy dydaktyczno-wychowawczej. W trakcie praktyk studenci zostaną skonfrontowani z rzeczywistością pedagogiczną.
Program studiów na kierunku: nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w zawodzie – Technik technologii żywności online został starannie opracowany przez najwyższej klasy specjalistów w oparciu o aktualnie obowiązujące Rozporządzenie Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz o aktualną podstawę programową. Program obejmuje treści kształcenia takie jak: produkowanie wyrobów cukierniczych, wyrobów spożywczych z wykorzystaniem różnych maszyn, wyrobów piekarskich, przetworów mięsnych, obrabianie produktów rybnych oraz organizację produkcji wyrobów spożywczych.
Kierunek przeznaczony jest dla osób, które wykonują zawód nauczyciela lub dopiero zamierzają rozpocząć swoją karierę w ramach nauczania w szkołach przedmiotów zawodowych związanych z technologią żywności. Studenci otrzymają wszechstronne wykształcenia na najwyższym poziomie. Dzięki temu ich pozycja na rynku pracy znacznie się poprawi.
Naukę na tym kierunku można rozpocząć na Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego. Jest to uczelnia, która z powodzeniem działa niemal od 20 lat. Dużą zaletą jest to, że wszystkie kierunki studiów są prowadzone online, dzięki czemu student nie musi wychodzić z domu i dojeżdżać na uczelnię. Jest to spore udogodnienie dla osób czynnych zawodowo. Studiowanie nie niesie za sobą także żadnych dodatkowych kosztów, wystarczy opłacić jedynie czesne. Naukę można zacząć w momencie dokonania wpłaty, i co jest wielką zaletą, nie trzeba czekać na zebranie się nowej grupy chętnych.